top of page

Výletne plavby - Sever Európy

Plavba po severnej Európe a v severnom mori dokáže uspokojiť aj náročného cestovateľa a dobrodruha. Každý deň nazriete do života iného severského mesta a oblasti, ktoré nie su až tak bežné a populárne pre týždenne návštevy. Pri výletnej plavbe budete mať čas na návštevu najlepších svetových múzeí, urobíte si prestávku na kávu v škandinávskom štýle, zatiaľ čo budete sledovať ľudí a ich život v týchto úžastných malých mestečkách. Nazriete do oblastí, ktoré vás prekvapia svojou prírodou, reliéfom a skvostným šmrncom malých rybárskych osád. Týždenný pobyt v Severnej Európe môže byť dosť drahý a práve preto výletna plavba je skvelým zážitkom ktorý vám umožní veľa vidieť a zároveň aj ušetriť. V nasledovnom článku vám predstavíme možnosti plavieb po severnej Európe.


MSC Euribia s odchodom možný z Kiel (Nemecko) alebo Kodaň (Dánsko). Jednoducho prístupne body kam sa viete jednoducho prepraviť. Počas tejto plavby budete môcť vidiet: Hellesylt, Molde, Flam a Kodaň.

Hellesylt - ide o malú dedinku na severe Geiranger fjordu. Táto malá a skvostná dedinka býva kludnejšia ako známejší Geiranger. Práve preto krásna prechádzka v dedine a nad dedinou po prírodných cestách môže byť viac zážitková a oddychová.

Hellesylt vodopád - krásny prírodny vodopád, ktorý rozdeluje dedinu na 2 časti. Je len pár minút chôdzou od centra. Určite stojí za to vidieť.


Hellsylt
Zdroj: lifeinnorway.net/hellesylt-norway/

Sunnylven kostol - krátkou prechádzkou cez mesto sa dostanete na kopci ku kostolu ktorý je jedinečný svojou jednoduchou výzdobou a klasickým škandinávskym štýlom. Taktiež máte možnosť si rezervovať exkurziu od lodnej spoločnosti ktorá vás prevedie tým najlepším v okolí.


Dôležitá informácie je, že klienti ktorí si nerezervujú exkurziu cez MSC v Hellesylt, nebudú vedieť vystúpiť z lodi v Hellesylte ale až v Geirangeri. To znamená určite odporúčame rezerovať exkurziu.

Vyberáme napr. BEATIFUL STRYN - cena 77 eur, dĺžka 4 hodiny - ide o typickú nórsku dedinku ktorá je krásna a ponúka krásne zábery a typické domy a uličky s panorámou fjordov.


Loď z Hellsyltu pláva smerom na Geiranger. Aj táto preplavba je unikátna ak sa rozhodnete ostať na lodi a nekúpiť si exkurziu.


Geiranger
Vstup do Geiranger Fjord

Geiranger - určite sa vydajte na prechádzku malebným mestom a obdivujte krásu tohto miesta z pohľadu lokálneho návštevnika. Počas plavby loďou si pozriete Seven sister waterfall (sedem sestier vodopád) ktorý je unikátny, pretože voda priamo tečie do fjordu (mora). Druhá najpopulárnejšia atrakcia v okolí je The Geiranger Skywalk at Dalsnibba z ktorého je unikátny výhľad na fjord. Tento bod je 1500 m nad morom a výhľady z neho sú užastné. Nachádza sa 45 min od Geirangeru a máte možnosť sa tam dopraviť nasledovne - buď rezerváciou exkurzie cez lodnú spoločnosť, taxi, alebo autobusom. Ak by ste išli požičaným autom, nezabudnite si rezervovať lístok (na cestu, niečo ako mýto) cez https://dalsnibba.no/en/


Sedem Sestier vodopád
Sedem sestier vodopád

Molde - malé pobrežné mesto v Nórsku, ktoré je na jednej strane malebné a na druhej strane nečakajte niečo špeciálne. V tomto meste odporúčame krátku prechádzku, zájsť si do lokálneho obchodu na kávu (Fole Godt) a len tak si oddýchnuť. V prípade, že by ste si chceli spraviť viac aktívny program - skúste jednoduchý trek (cca 1 h tam a 1 h naspäť) na Varden - z tohto miesta sa vám naskytne výhľad na Molde a okolité hory. Nenáročný trek ktorý zvládnete.


Molde
Zdroj: https://www.heartmybackpack.com/norway/molde-norway/

Flam - ponúka to najlepšie z prírody zo severnej európy. Či už sa rozhodnete pre relax s výhľadom alebo pre aktívne objavovanie okolitej prírody. Začnite prechádzkou cez Flam Marina (prístav) ktorý ma jedinečnú atmosféru s výhľadom na hory. Máte možnosť vyskúšať Saunu s výhľadom na prírodu a ochladenie priamo v mori - neuveriteľný zážitok (https://www.fjordsauna.com/)

Odporúčame rezerváciu dopredu, pretože to býva vybookované.

Vo Flam odporúčame taktiež jednu z najkrajších železníc sveta a to - Flåm Railway (Flåmsbana) - tento typ exkurzie je možné rezervovať a tým pádom to mať bez starosti alebo v prípade, že chcete ísť po vlastnej ceste, musíte venovať čas na rezerváciu.


Výletná plavba v regióne severnej Európy je unikátnym zážitkom, ktorý vám prinesie krásne chvíle a spomienky. Určite odporúčame, aby ste mali ešte rozpočet na výlety, keď už budete v tejto oblasti a tým pádom aby ste videli čo najviac.


MSC Euríbia, začiatok 27.4.2024 začína na 1566 Eur vo vnútornej kajute pre 2 osoby.


MSC Poesia 26.5.2024, začína na 1566 Eur vo vnútornej kajute pre 2 osoby.


Costa Diadema 31.5.2024, začína na 1598 Eur vo vnútornej kajute pre 2 osoby.




10 views0 comments
bottom of page