top of page

Garantované kajuty - oplatí sa ich rezervácia

Výletná plavba môže byť zaručene jednou z najvýhodnejších možnosti ako viete precestovať svet za relatívne dobrých finačných podmienok. A práve garantované kajuty vám môžu pri tom pomôcť. A čo vlastne je garantovaná kajuta - a koľko vlastne môžete ušetriť pri rezervácií takejto kajuty?


Vnútorna kajuta MSC
Vnútorna kajuta MSC

Čo to je garantovaná kajuta?

Garantovaná kajuta je kajuta ktorá je garantovaná (pridelenná) lodnou spoločnosťou - čo sa vlastne garantuje je kategória kajuty (tz ak si vyberiete vnútornú garantovanú kajutu - tz lodná spoločnosť vám vyberie číslo kajuty z vnútorných kajút alebo ak si vyberiete balkónovú garantovanú, tak vám ju vyberie z balkónových kajút). Predstavte si jednoducho keď si kupujete letenku a nevyberiete si sedadlo, tz letecká spoločnosť vám sedadlo pridelí a vás to nič nestojí, v porovnaní s tým keď si vyberiete vy. Tz. keď si vyberiete garantovanú kajutu, vyberáte si kategóriu (tz vnútornu / s oknom / s balkónom) ale nevyberáte si číslo kajuty. Zvyčajne lodná spoločnosť vám pridelí kajutu niekoľko dní pred odchodom, bez možnosti aby si mohli kajutu vymeniť ak by sa vám nepozdávala.

Garantovaná kajuta taktiež neznamená, že by ste mali horšie jedlo, služby alebo kvalitu ako keď si vyberáte kajutu. Taktiež v cene máte všetky aktivity, prístup do divadla, do reštaurácií a podobne. Ide jednoducho o variantu kajuty, kde za získate za najnižšiu cenu kajutu, avšak bez možnosti výberu toho kde bude kajuta umiestnená.

Keď si vyberiem garantovanú kajutu - viem získať upgrade zadarmo?

Áno počuli sme to už viac krát, že klien chce garantovanú kajutu, pretože môže získať zadarmo upgrade na vyššiu kategóriu kajuty. Áno je to pravda, avšak nie je to pravidlo. Upgrade môžete získať zadarmo, avšak to bude závisieť čisto len od lodnéj spoločnosti. Na to aby ste získali upgrade, musia byť v prvom rade kajuty lepšej kategórie dostupné a povedzme všetky kategórie vašej kajuty predané, v tom prípade áno môžete získať upgrade. Ale určite to nie je pravidlo a netreba sa na to spoliehať. Lodná spoločnosť taktiež môže preferovať dať upgrade klientovi ktorý má viac plavieb za sebou, ako tomu, ktorý je prvý krát na plavbe.


Kedy je dobrý nápad, rezervovať garantovanú kajutu?

Áno rezerovať garantovanú kajutu, môže byť výhodou, pretože získate najlepšiu možnú cenu za kajutu. Avšak na druhej strane treba si uvedomovať aj možné negatíva. Tz. ak si vyberiete balkónovú kajutu, vaša kajuta môže mať obmedzený výhľad. A práve presne lodne spoločnosti práve tento typ kajút dávajú pre garantované kajuty. Alebo jednoducho vaša kajuta bude umiestnená v časti lode, ktorá nie je populárna - tz. pri výťahoch, ďaleko od stredu lode, v blízkosti miest, kde môže byť väčší hluk. Určite sa vyhnite rezervácií garantovanej kajuty ak chcete mať istotu, že vaša kajuta bude ďalej od hlučných miest, od výťahov a podobne. Alebo taktiež garantované kajuty sú umiestnené úplne vpredu, kde môžete cítiť viac pohyby lode v porovnaní so stredom lode.

Koľko môžete ušetriť pri garantovanej kajute?

Úspora pri takejto rezervácií môže byť od 50 až 200 Eur na osobu v závislosti od lodnej spoločnosti, itineráru, obdobia a dostupnosti. Presne porozumením tomu, čo vlastne garantovaná kajuta je, respektíve čo to nie je, vám môže priniesť určitú výhodu. Napriek tomu, či už vyskúšate garantovanú kajutu alebo iný typ, plavba bude pre vás zážitkom na celý život.


Ak chcete poradiť pri výbere, kontaktujte nás a my vám poradíme pri výbere.




18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page