top of page

Výber lodnej spoločnosti - dovolenka na lodi


Vyber lodnej spolocnosti
MSC - Costa - Celebrity - Norwegian - RoyalCaribbean

Plánovanie prvej plavby môže byť náročné. V ponuke je vždy veľa destinácií, lodných spoločnosti, rôznych variácií a možnosti. Ak neviete na začiatku na čo sa zamerať, môže to byť miestami zmätočné. Myslíme si, že vám môžeme pomôcť ušetriť čas a rozhodnúť sa správne pri výbere lodnej spoločnosti.


V Európe medzi najobľúbenejšie lodné spoločnosti sa radia MSC Cruises, Costa Cruise line a AIDA. Na starom kontinente sú to zas Carnival cruise line, Norwegian Cruise line (NCL), Royal Caribbean, Celebrity Cruise line, Holland America. Práve preto výber lodnej spoločnosti je dôležitý proces, ktorý netreba podceniť.


Európska alebo Americká spoločnosť?


Čo môžete očakávať keď sa rozhodnete pre MSC a Costa cruises? Väčšina hostí bude pochádzať z Európy, z krajín Talianska, Španielska, Nemecka, Francúzska a podobne. Vo veľa prípadoch na palube budete môcť stretnúť tz. multigeneračné rodiny – tz. starí rodičia, rodičia, ujovia, tety, deti a podobne. Avšak aj veľa mladých ľudí, párov tak ako keď cestujete kdekoľvek. Na palube najviac používané jazyky budú samozrejme angličtina, nemčina, španielčina, taliančtina. V prípade, že sa rozhodnete vyskúšať Norwegian, Royal Caribbean, Celebrity cruises, Holland America, na palube stretnete prevažne amerických pasažierov. To znamená najviac používaný jazyk bude samozrejme angličtina.


Ako je to s jedlom?


Jedlo je vždy výnimočným zážitkom na palube a môžete sa tešiť na rôzne kuchyne a pestrú stravu, ktorá vás bude sprevádzať celou plavbou. Na plavbe máte tz. plnú penziu (tz. raňajky, obedy, večere a pri niektorých spoločnostiach snacky). Aj na základe ponuky jedla si môžete lepšie vybrať lodnú spoločnosť tak zaručiť lepší zážitok z plavby.


MSC, Costa - jedlo na palube je veľmi ovplyvnené stredomorskou kuchyňou a je možné si vychutnať veľa skvelých cestovín, šalátov, šuniek, syrov a rýb. Nám osobne viac chutí na palube Costa cruise line, avšak je to vec preferencií. Na MSC, máte k dispozícií otvorený bufet takmer celý deň (20h), čo vám umožní si vždy niečo uchmatnúť keď ste hladní. Večere sú vo forme otvoreného bufetu alebo môžete navštíviť a la carte reštauráciu (tú ktorú mate v cene vašej plavby), kde je podávaná 4 chodová večera alebo môžete vyskúšať tz. špecializovanú reštauráciu (za extra poplatok).

NCL, Royal Caribbean a ďalšie - americké spoločnosti ponúkajú množstvo medzinárodných kuchýň na palube ako mexickú, stredomorskú, americkú, čínsku... Pri Norwegian Cruise Line ako pri jedinej spoločnosti, môžete isť na večeru kedykoľvek počas otvorenia reštaurácie a nemáte pevný čas večere tak ako to býva zvykom pri Costa, MSC iných. NCL to označuje tz „freestyle cruising“ s veľkym výberom rôznych typov svetových kuchýň.


Večerná zábava na lodi, áno prosím.


Čo sa týka večernej zábavy, každý večer a v priebehu dňa je pripravený program, ktorý vás bude sprevádzať na vašej ceste. Či už to budú akrobati, speváci alebo iní umelci bude to určite pre vás zaujímave. Z tohoto pohľadu, môžeme hodnotiť, že Americké spoločnosti (napr. Royal Caribean, NCL) majú kvalitnejšie spracované predstavenia ako spoločnosti Costa a MSC. Avšak to neznamená, že Costa a MSC majú zlé programy, avšak v tejto kategórií vedú americké spoločnosti. Výber lodnej spoločnosti môže aj závisieť od toho ako sa chcete večer baviť.


Výber destinácie, celý svet na dlani.


Tu je to veľmi individuálne a určite výber závisí od toho čo by ste chceli navštíviť. Jednoduchšie nalodenie je v destináciach do ktorých sa viete dostať priamym letom. V prípade, že let nevýchadza na rovnaký deň ako máte plavbu, vždy viete letieť o deň skôr a tak začať vaše cestovanie v predstihu a užiť si nastupnú destináciu o niečo viac. Pochopiteľne v stredomorí majú veľké posôbenie európske spoločnosti ako MSC a Costa, avšak počas sezóny v stredomorí nájdete aj americké spoločnosti (Royal Caribbean, NCL, Princess atď.). Karibik je určite v prevahe u amerických spoločností, ktoré majú niekoľko ľodí na tomto programe a máte možnosť rôznych kombinácií a ostrovov. Na druhej strane Costa, MSC a ich karibské destinácie sú tiež zaujimavé, avšak nie až v takom počte, keďže Costa ma len 2 loďe v Karibiku a to počas 3 mesiacov, MSC má 5 ľodí. Ľudia najviac využívajú nástup v Miami, pretože frekvencia letov na Miami je veľká v porovnaní s letmi na ostrovy ako sú Guadalupe, Martinik alebo Dominikánska republika. Na druhej strane ak sa rozhodnete pre tieto ostrovy, vyhnete sa vízovej povinnosti na vstupe do USA. Ak by ste sa rozhodli preskúmať Aljašku tak určite sa pozrite na programy NCL, Celebrity cruise lines, Princess Cruises a Royal. Taktiež ak by vás zaujímala plavba v Áziji tak určite odporúčame programy amerických spoločnosti - Norwegian alebo Royal Caribbean.


Nápojový balík alebo bez?


Nápojové drinky- na túto tému nájdete veľa napísaneho. Nápojové drinky spoločnosti Costa a MSC sú určite lacnejšie ako u spoločnosti ako sú Royal Caribbean, NCL, Princess, atď. U každej lodnej spoločnosti máte v cene vašej plavby základné nápoje v bufetovej reštaurácií počas raňajok, obedov a večerí. Medzi tieto základné nápoje sa radia: voda, filtrovaná káva, čaj, džúsy z automatov. Tieto nápoje sa dajú konzumovať po pohároch. Všetky ostatné nápoje – tz počas večere, v baroch, atď. sú extra platené. Je na vás si spočítať, či vypijete hodnotu nápojoveho balíčka alebo sa vám skôr oplatí platiť za to čo si objednáte. Ceny nápojov sú (napr. espresso 2 Eur, pohár vína 6-8 Eur, Cola 2 Eur, cocktail 8 – 10 Eur). Určite odporúčame si zakúpiť balíček s vodou, pretože voda je drahšia na palube a takýmto spôsobom určite ušetríte za jej konzum priamo na palube.


Vyššie uvedenné sú základne body, podľa ktorých si môžete vybrať lodnú spoločnoť tak, aby ste boli na plavbe spokojní. Ak by vás zaujímali bližie, tak nám napíšte a radi vám poskytneme bližšie informácie.



Získaj cestovnú inšpiráciu ZADARMO

Tvoja prvá inšpirácia je na ceste

© 2023 by Vyletnelode.sk.

Powered and secured by Wix

bottom of page